top of page

Laktattest

 

Laktattestning er en test specielt for dem, som dyrker udholdenhedsidræt. Løbere, roere, cykelryttere og mange andre kan have stor gavn af en laktattest. Testen foregår på løbebånd, cykel eller evt. ergometer romaskine.

 

Formålet med en test:

Få fastlagt din aerobe og anaerobe-tærskel (mælkesyre tærskel) for at optimere din træning.

 

Kende dine pulszoner. Mange træner over den anaerobe tærskel, hvilket fører til skader og udbrændthed, eller også kan du finde ud af, om du træner med for lav puls og dermed ikke får nok ud af træningen. Laktatmåling er det vigtigste redskab, hvis man ønsker en så optimal træning som muligt.

 

Kunne planlægge et optimalt træningsforløb og vurdere om træningen fungerer optimalt. Fastlæggelse af taktik. Laktattesten kan anvendes til at fastlægge en ideel løbehastighed samt pulszoner på de forskellige distancer – f.eks. 10 km, 1/2 marathon eller marathon.

Erhverve en større bevidsthed om stærke sider, og hvor der især kan være udviklingsmuligheder. Det er muligt at analysere testpersonens styrker og svagheder for både den aerobe og anaerobe kapacitet. Herefter gives anbefalinger omkring træningsintensitet, vigtige fokusområder, restitutionstid, taktik m.m.

 

Praktisk gennemførelse af laktattest:

 

Løbetesten foregår på et løbebånd eller på egen cykel og hometrainer. Testen bliver gennemført som en trappetest, hvor belastningen bliver øget for hvert fjerde minut. Denne procedure repeteres til testpersonen ikke kan løbe hurtigere eller ikke ønsker at blive ved. Normalt løbes 6 til 8 perioder af 4-5 min. Undervejs bliver der registreret puls og laktat (mælkesyre) via en blodprøve. Blodprøven foregår ved at der udtages en til to dråber blod i en finger. Prøven analyseres for laktat.

 

Resultaterne vil danne baggrund for en personlig vurdering af nuværende træningstilstand samt være retningsgivende for et videre træningsforløb.

Man skal påregne ca. 1,5- 2 timer for en komplet test med klargøring, opvarmning, test, nedvarmning og samtale omkring resultatet.

 

Inden man reserverer tid, skal man være opmærksom på følgende omstændigheder:

  • Man skal være udhvilet, dvs. ingen hård træning dagen før og ingen træning på testdagen.

  • Man skal have spist normalt i dagene op til testen og væskebalancen skal være i orden.

  • Man må ikke have spist et helt stort måltid de sidste 3-4 timer.

 

Prisen for en laktattest er 1099 kr.

 

Kontakt fysioterapeut Leif Lundstrøm på klinikken for yderligere oplysninger.

bottom of page