top of page

Hvordan sætter jeg mig mål for den kommende sæson del 2?


Du har nu fået sat dig et attraktivt og realistisk slut mål, samtidigt har du arbejdet med dine procesmål orientering.

Vil det så sige jeg kan starte min træning?

Jeg må indrømme, at jeg ofte møder atleter som repeterer deres træningsplaner fra sæson til sæson. Ofte hopper de fra løb til løb og træner kortvarigt frem mod det først kommende løb gennem en hel sæson. Efter sæsonen holdes en meget kort pause og så gentager det hele sig igen.

Både nye atleter og de med større ambitioner end hidtil opnået, vil have størst benefit ved at arbejde med længere varende fokus på både træningsplaner og progression. Større potentiale udvikling og forbedringer sker sjældent på få måneder eller en enkelt sæson. Hvert år af træning og løb skal være grundsten for den kommende sæson. Progressiv træning er nøglen til større adaptation og forbedring.

Når det handler om planlægning af ens sæsonmål, er det vigtigt at huske at man ikke kan være på toppen hele tiden gennem sæsonen. Din fokus løb skal være nøje udvalgt og kræver en specifik opbygning frem mod race dag. Hvis man har længere sigtet mål for øje, skal man huske hvor man ønsker at være i slutningen af sæsonen for at formå at videreføre progressionen til den kommende sæson.

Alle løb som man planlægger i sæsonen skal være udvalgt og prioteret f.eks. A,B og C løb. Dvs. at man på dagen præsterer det bedst mulige efter ens på daværende niveau, og man ikke vil ramme alle løb i sin optimale form.

Selvom det ofte lyder logisk og nemt at lave disse strukturet planlægninger, har de fleste atleter ikke tålmodigheden til at forfølge og holde sig til planen. Ofte falder man for fristelsen og gamle vaner til at forcere sin træning.

Når det handler om udholdenhedsidræt, vil alle atleter vide, hvad det kræver at have succes. Mange søger den ”hemmelige” opskrift som succesrige atleter eller træner bruger. De mest populære spørgsmål er?

  • Hvor mange timer skal jeg træner pr. uge?

  • Hvor lang tid tager det at blive klar til det løb eller den præstation?

Mit svar er ”jeg ved det ikke? frustrerende ikke". En succesfuld plan for udholdenhedsidræt handler om mere end atletens aktuelle niveau og trænings timer til rådighed. Der vil være nogle gode råd som succesfulde professionelle atleter benytter, men bare at følge deres guidelines er ikke den vindende strategi.

Hvis jeg skulle sige et ord som er vigtigt for den enkelte atlet ville det være selvbevidsthed. Dette især i forhold til dagligdagsstress og rådighedstid, din individuelle adaptation til træning og restitution. Samt eventuelle skader – eller historik.

De fleste atleter bør finde en fornuftig balance i deres træning og andre faktorer i livet. De skal undgå fristelsen af at træningen bliver det alt overskyggende i livet. Men stræbe mod at leve et harmonisk liv samtidig med træning og konkurrence forbedringer.

En række af gode råd fra succesfulde atleter!

  • Klar målsætning og vision for deres mål.

  • Forpligte sig til målet, vær klar til at arbejde med styrker og svagheder.

  • Vær specifik i din træning.

  • Vær beredt på modgang undervejs – mod målet.

  • Hav tålmodighed – Husk ting tager tid.

  • Passion – Du skal drives af dit mål.

  • Opbakning – fra familie, venner og træningskammerater gør alt nemmere.

  • Restitution – Husk kroppen bliver kun stærkere af pause og hvile ind i mellem.

Det kan godt være du lige nu ikke er det fødte svømmer, cykelrytter eller løber. Det betyder dog ikke at du ikke kan forbedre dig.

Vi bestemmer selv vores tilgang til sporten og vores liv. Så lad det være dit mål at forbedre dig, det er her magien begynder og det vindende mind-set starter.


Udvalgte indlæg
Seneste indlæg
bottom of page